7/23/2014

German Apricot Slice with Crumble AKA Marillenkuchen


German/Austrian Apricot Slice with crumble (Marillenkuchen)
• 200g butter, softened
•180 g (3/4 C) sugar
•40 g (1/4 C) potato or corn starch
•1 tsp. vanilla extract or 1 T. vanilla sugar
•4 eggs (separated)
•Zest from 1 lemon
•200 g (2 C) flour
•1 tsp. double acting baking powder
•pinch salt
•1 1/2 lb. apricots, cut in half, about 14
Crumble
150 g (1-1/2  C) flour
100 g (1 stick US) unsalted cold butter
60 g (1/3 C) sugar
Use an 11 inch spring form pan if you have one, otherwise you could try a 9x9 or 9 x 13 inch baking pan, but the baking times will be different. Line pan with parchment paper. Set aside.
Cream the butter with the sugar and vanilla or vanilla sugar. Beat in eggs yolks, one at a time. Mix in lemon zest.
Mix the flour with the baking powder and salt and add to the mixture.
Now beat the egg whites until stiff and fold them in gently by hand, no beating.
Prepare the crumble by quickly cutting all ingredients together and rubbing with your fingers. I use my mini food processor for that.
Spread the batter into the baking pan. Place the apricots on top, cut side up and sprinkle with the crumble mixture.
Bake at 175-180°C / 350°F for 30-40 minutes until golden brown.


Ciasto z morelami (lub innymi owocami) znane w Austrii i Niemczech jako Marillenkuchen
  • 200 g masla
  • 180 g (3/4 szkl) cukru
  • 40 g (1/4 szkl) maki ziemniaczanej lub Maizeny
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego lub 1 lyzka cukru waniliowego
  • 4 jajka, rozdzielone na zoltka i bialka 
  • otarta skorka z 1 cytryny
  • 200g (2 szkl) maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 700 g moreli, przecietych na polowki, okolo 14 szt

Kruszonka
  • 150 g (1.25 szkl) maki  
  • 100 g masla, schlodzonego
  • 60 g (1/3szkl) cukru

Piec w okraglej tortownicy o srednicy 25cm lub w kwadratowej 20x20, albo prostokatnej 20x30cm. Czas pieczenia moze sie wydluzyc w zaleznosci od wielkosci foremki. Wylozyc forme pergaminem i odstawic.
Utrzec maslo z cukrem i wanilia na puszysta mase. Do masy dodac po jednym zoltku dobrze miksujac. Dodac skorke z cytryny.
Dodac przesiana make i make ziemniaczana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli.
Osobno ubic piane z bialek na sztywno i dodac do masy delikatnie mieszajac lyzka, nie mikserem.

Przygotowac kruszonke siekajac wszstkie skladniki nozem na duzej desce. Nalezy to uczynic dosc szybko. Ja robie to w malakserze.
Mase wlac do formy z pergaminem, delikatnie ja rozprowadzic. Wylozyc morele przecieciami do gory i posypac kruszonla.
Piec w 180°C okolo 30-40 minut az ciasto bedzie zloto-brazowe.





2 comments:

  1. Pyszności!
    Wspaniale się prezentuje.
    Mam Reniu na takie ochotę.

    ReplyDelete
  2. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    ReplyDelete