5/14/2014

Monthly Bakery: May. Bread with baked potatoes and rosemary


Bread with roasted potatoes and rosemary ( 1 large or 2 small loaves )

Two days before baking feed your sourdough so that is ready the next morning (I used 1 TBSP rye sourdough)
The next morning starter :2 TBSP refreshed rye sourdough180 g of ordinary flour180 g lukewarm water.
Mix all ingredients and leave to ferment in a warm place for several hours ( 8 - 12). 
Ferment is ready when a small amount placed in a cup of water floats on surface. I prepared the starter early in the morning so that I could process it late afternoon and form loaves and leave them to rise in the refrigerator overnight.

Baked potatoes :1 lb potatoes1 TBSP olive oil2 TBSP chopped rosemary1/2 tsp sea salt

Wash potatoes well and cut into cubes, no peeling required. Put them into a bowl, add olive oil, salt and rosemary. Mix well. Spread potatoes on a baking tray and put in the oven preheated to 400F for 20 minutes. Turn potatoes over and bake until golden brown for another 20 minutes. Cool after baking .Late afternoonBread dough:600 g bread flour1  1/4 C waterthe leaven of the previous day (-2 tablespoons for baking next week, if you wish)1 TBSP salt baked potatoes

1. Add water to a bowl, add the yeast , mix thoroughly and add flour . Mix just until combined.
2. Cover bowl with a cloth or plastic bag and allow to sit for 20 - 40 minutes.
3. Add salt and knead the dough by hand stretching and folding them in a bowl (about 6 minutes) or in electric mixer for about 3 minutes on first speed and 3 minutes on the second speed.
4. Cover bowl with clear food wrap and let stand for 2 hours.
5. Every 45 minutes stretch and fold the dough. Put in a bowl and cover.
6. Before shaping a ball, add cooked potatoes, leaving 8-10 pieces for topping.
7. Shape a ball (if you want two smaller loaves, divide the dough into two pieces and shape them) and leave for 20 minutes. Then sprinkle with flour, turn to the other side and shape into a loaf .8. Dust a basket or bread form with flour, place 8-10 potato pieces on the bottom. Remember that after baking they will be on top of the loaf. Place in a plastic bag and refrigerate at least 8 - 12 hours. I kept the loaves in the fridge for the night.9. Next mornig gently transfer bread onto parchment paper. Preheat oven with a pizza stone to 450F. Make incisions in loves and transfer on parchemnt paper onto pizza stone. Bake in preheated oven with a small ovenproof dish filled with boiling water and placed on the bottom of oven at 450F degrees for 40 minutes. After twenty minutes open the door slightly to release the  steam. Bake another 20 minutes, lowering the temperature to 350F.


Remove loaves and cool on rack. Bread shhould sound hollow when knocked on bottom.

Majowa piekarnia: chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem. 
Tradycyjnie, jak każdego miesiąca, znowu piekłam na zaproszenie Amber wspaniały chleb. Dziękuje ci Amber za prace przy koordynowaniu wysiłku, odpowiadaniu na pytania, rozwiązywaniu roznych drobnych i większych problemów.
Kiedy dokładnie przyjrzałam się przepisowi, doszłam do wniosku, ze pieczone ziemniaki musza byc pyszne i od razu zdecydowlam się dwukrotnie zwiekszyc ich ilosc. Tak tez uczynilam i byl to sluszny krok, gdyz upieczone ziemniaki zniknely w mgnieniu oka i tylko polowa wyladowala w chlebie!.
Niestety, nie hoduje zakwasu pszennego, mimo ze czesto pieke chleby wedlug przepisow, ktore "wolaja" o zakwas pszenny. Mam swoj stary wyprobowany sposob, ktory nigdy nie zawodzi. Z  jednej lyzki zakwasu zytniego w ciagu kilku godzin hoduje wymagana ilosc zakwasu pszennego. Mozna taka praktyke zakwestionowavc, bo oczywiscie nie jest to w 100% zakwas pszenny, ale mi drobny dodatek maki zytniej z zakwasu zytniego zupelnie nie przeszkadza. Jest on zupelnie niewyczuwalny. Przygotowalam wiec zakwas zytni o dzien wczesniej dokarmiajac go. Pieczenie chleba musialam skrzetnie zaplanowac, gdyz nie chcialam nagle zostac skazana na pieczenie w srodku nocy. A wiec jeszcze raz przypomne, ze zakwas, czy zytni, czy pszenny nalezy odswiezyc na 2 dni przed pieczeniem. Przepis wymaga dlugiej fermentacji w poczatkowym etapie i wyrastaniu przez cala noc w pozniejszym etapie.
Proces wyrabiania ciasta zmienilam odrobine: zamiast wmieszac ziemniaki do ciasta przed odstawieniem go na 2 godziny, dodalam je gdy ciasto juz bylo gotowe do wlozenia do koszyka na noc.
Nie wmieszalam wszystkich ziemniakow do ciasta, zostawilam 8-10 kostek, ktore umiescialam na dnie koszyka wysypanego maka i na nie wylozylam uformowany bochenek, zlaczem do gory
Chleb wyszedl znakomity, z bardzo chrupiaca skorka i wilgotnym miazszem. Swiezosc utrzymal bardzo dlugo dzieki ziemniakom. Rodzina byla oczarowana. Oczywiscie bede go piekla w przyszlosci niejeden raz.

Przepis pochodzi stad
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem (1 duży, lub 2 małe bochenki)
Na 2 dni przed pieczeniem odswiez i dokarm zakwas tak by byl gotowy nastepnego ranka (uzylam 1 lyzeczke zytniego zakwasu, ktorego zamienilam na pszenny po sfermentowaniu przez kilka godzin)
Nastepnego ranka
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu pszennego
180 g zwyklej mąki
180 g letniej wody
Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do sfermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (8 – 12). Zaczyn jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody.
Przygotowalam zaczyn wczesnie rano tak, by moc go przetwarzac poznym popoludniem i uformowane bochenki odstawic do wyrosniecia w lodowce na noc.

Pieczone ziemniaki:
0,5 kg ziemniaków
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli morskiej
Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w kostkę, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Wrzuć je do miski, dodaj oliwę, sól i rozmaryn. Dobrze wszystko wymieszaj. Przesyp ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie przemieszaj dobrze ziemniaki i dopiekaj na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudź.
Pozne popoludnie
Ciasto właściwe:
600 g mąki chlebowej
1 i 1/4  szklanki wody
cały zaczyn z dnia poprzedniego (-2 łyżki na następne pieczenie)
1 łyżka soli
upieczone ziemniaki
  1. Do miski wlej wodę, dodaj zaczyn, wymieszaj dokładnie i wsyp mąkę. Zmieszaj tylko do połączenia składników.
  2. Przykryj miskę ścierką lub torba plastikową i odstaw na 20 – 40 minut.
  3. Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ciasto ręcznie rozciągając je i składając w misce (ok 6 minut)  lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i  3 minuty na drugiej. 
  4. Miskę przykryj plastikową siatką i  odstaw na 2 godziny, składając w tym czasie trzykrotnie w odstępach 30-minutowych.
  5. Sfermentowane ciasto wyrzuć na blat i zanim uformujesz z niego kule, delikatnie wgniec w nie ziemniaki, zostawiajac 8-10 kawalkow na pozniejszy krok.
  6. Uformuj z ciasta w kulę (jeżeli chcesz dwa mniejsze bochenki, podziel ciasto na dwie części i uformuj każdą z nich) i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie oprósz kulę mąką, obroć na drugą stronę i uformuj bochenek.
  7. Dobrze obsyp go mąką i zanim włożysz go do koszyka suto obsypanego maka, umiesc na dnie koszyka 8-10 kawalkow zachowanych ziemniakow. Pamietaj, ze po upieczeniu beda one na gorze bochenka. do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką. Koszyk wsadź do plastikowej torby, dobrze owiń i najlepiej wstaw do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać przynajmniej 8 – 12 godzin. Ja wstawilam do lodowki na noc.
  8. Wyrośnięty bochenek  wyrzuć na deskę, natnij i piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po dwudziestu minutach uchyl lekko piekarnik, aby uwolnić parę. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy, lub bardzo dobrze rozgrzanej blasze. Jeżeli masz żeliwny lub ceramiczny garnek, nagrzej piekarnik maksymalnie i wstaw garnek (razem z pokrywką) na dwadzieścia 30 minut aby się nagrzał. PO tym czasie wyjmij go i umieść w nim chleb. Piecz pod przykryciem 20 minut, potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor.
Po upieczeniu chleb dokładnie wystudź.







A kto piekl ze mna?
  1. Aciri   Bajkorada
  2. Alutka  NieLad mAlutki
  3. Ania  To Smakuje
  4. Amber  Kuchennymi Drzwiami
  5. Asia  Asia's White Kitchen
  6. Arnika  Arnikowa Kuchnia
  7. Beata  Stare Gary
  8. Bożenka  Smakowe Kubki
  9. Danusia  Co Mi w Duszy Gra
  10. Dorota  Ugotujmy To
  11. Ela  W Poszukiwaniu Slow Life
  12. Kamila  Ogrody Babilonu
  13. Łucja  Fabryka Kulinarnych Inspiracji
  14. Magda  Konwalie w Kuchni
  15. Magda  Z Milosci do Slodkosci
  16. Marcin  Grahamka, weka i kajzerka...
  17. Margot  Kuchnia Alicji
  18. Małgosia  Akacjowy Blog
  19. Mimbla  Pierogi Ruskie Raz
  20. Renata, czyli ja   Forks'N'Canvas
  21. Urszula  Proste Potrawy


20 comments:

  1. Renatka, Twój chleb , to mistrzostwo! Jestem zachwycona zdjęciami. ja miałam nieco pod górkę w trakcie pieczenia, ale chleb bardzo mi smakował i będę go piec ponownie. Pozdrawiam serdecznie

    ReplyDelete
  2. Piękny :) podwójna ilość ziemniaków bardzo mi się podoba ! Dziękuję za kolejne spotkanie w wirtualnej piekarni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lucjo, ale podwojna porcja ziemniakow nie poszla w chlebek...poszla do naszych brzuszkow! :)

      Delete
  3. Oooo chleb z górnej półki , piękny , wyrośnięty , dziurki jak trzeba , cudo

    ReplyDelete
  4. U mnie też na żytnim;)
    Tym razem noc mnie niestety zastała,
    więc kolejnym razem zabiorę się za niego odpowiednio wcześniej;)
    Wnętrze Twojego wygląda niezwykle lekko, pyszności:)

    ReplyDelete
  5. Ale bochenki Renato!
    Pysznie upieczone.
    Dziekuję za Twój udział.
    POzdrawiam!

    ReplyDelete
  6. Cudowny chlebuś, wygląda jak z najlepszej piekarni. Pozdrawiam Serdecznie:)

    ReplyDelete
  7. Renatko, zacne bochenki, zacne:-))

    ReplyDelete
  8. Piękne te Twoje bochenki! Idealne!
    Dziękuję za wspólne chwile przy ziemniakach i rozmarynie :)

    ReplyDelete
  9. Cały proces wypiekania chleba tym razem był rzeczywiście długi, ale smak chleba był boski, co potwierdzają Twoje zdjęcia:)
    do następnego, pozdrawiam !

    ReplyDelete
  10. Bardzo ładny chleb, i jak zwykle, bardzo ładne zdjęcia. Pięknego chleba Ci nie zazdroszczę /mój piekniejszy ;) / ale umiejętności robienia zdjęć - tak :)
    Dziękuje za wspólne pieczenie.

    ReplyDelete
  11. Wspaniale się prezentuje! Dziękuję za wspólny czas:)

    ReplyDelete
  12. Wygląda zachwycająco z tą ziemniaczaną koroną:)

    ReplyDelete
  13. Może mój nie jest taki malowany jak Twój, ale udał się i z tego się cieszę. Dziekuję bardzo za wspólne pieczenie i dziękuję za wskazówki na temat zakwasu. Pozdrawiam serdecznie.

    ReplyDelete
  14. Chleb wzorcowy :) pomysł z podwójną porcją ziemniaków godzien naśladowania :D Renatko-miło było znów 'spotkać " Cię przy pieczeniu chleba, pozdrawiam M.

    ReplyDelete
  15. Śliczny. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam gorąco!

    ReplyDelete
  16. Piękny chleb, szczególnie te ziemniaczki na górze ładnie się upiekły, fajny pomysł z dodaniem ich na wierzch. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne majowe pieczenie, Ela

    ReplyDelete
  17. Malarko, jestem zachwycona Twoim chlebem i zdjęciami. :)
    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie i do następnego! :)

    ReplyDelete
  18. Po prostu wspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    ReplyDelete