Fougasse i zatar, czyli kombinacja doskonala! |
Moje 3 fougasse piekłam na 2 kamieniach do pizzy rownoczesnie. Termoobieg jest bardzo dogodny :)
Smak, miazsz i skorka zauroczyły nas. Jedliśmy fougasse w Europie i w roznych restauracjach i piekarenkach porozrzucanych po całym swiecie, ale tak pysznego fougasse nie pamietalismy!!! Rodzina byla zachwycona. Wpadłam jednym słowem jak przyslowiowa śliwka w kompot. Będziemy regularnie piec to cudo. Mam juz kilka zamowien rodzinki na fougasse z kminkiem, z serem Asiago, z rozmarynem i sola morska i wiele innych kombinacji. Magda i Amber, dziękuje za cudowny przepis.
"Ogonek skorpiona" lub uszka |
(Składniki na 2 lub 3 chlebki)
Pâte fermentée
120 g (1 szklanka) mąki chlebowej
80 g (3/8 szklanki) wody
3 g (ok. 1/2 lyzeczki) soli
szczypta drożdży
Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i sol i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.
Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.
Przykryć miske folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.
Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.
Ciasto właściwe
320 g (2 2/3 szklanki) mąki chlebowej
48 g (3/8 szklanki) mąki pszennej razowej
255 g (1 szklanka) wody
6 g (1 lyzeczka) soli
3 g (1 lyzeczka) drożdży instant
26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek ev
40 g (1/4 szklanki) oliwek nicejskich
całość pâte fermentée
Zatar, czarnuszka lub jakakolwiek kombinacja przypraw, ziol, czy serow do posypania
Zatar, czarnuszka lub jakakolwiek kombinacja przypraw, ziol, czy serow do posypania
- Wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy wlozyc do miski miksera i mieszać na wolnych obrotach okolo 3 minut, aby składniki się połączyły.
- Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. W razie potrzeby skorygować hydrację, dolewając nieco wody. Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję.
- Zwiekszyc prędkość i dodać oliwę. Mieszać 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości, tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone.
- Aby oliwki nie połamały się i nie zabarwiły ciasta można zastosować następującą technikę podczas końcowego mieszania ciasta. Kiedy ciasto będzie w pełni wymieszane, przed dodaniem oliwek, zdjąć je z haka i zrobić w środku otwór. Wsypać około jednej trzeciej oliwek do otworu i włączyć mikser. Po 20-30 sekundach wyłączyć mikser, ponownie zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku,wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście.
- *(Całkowicie pominelam ten krok, gdyż rodzina nie chciała oliwek i posypalam roznymi przyprawami!)
- Ciasto przykryć i odstawić do fermentacji na 2 godziny.
- Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wylozyc na obsypany mąką blat,delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90 stopni znów złożyć na trzy.
- Po 2 godzinach ciasto podzielić na pół, lekko zaokrąglić, położyć złączeniem do dołu na posypanej mąka powierzchni i przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak, aby przybrało owalny kształt. i ponownie przykryć i odstawić na 1 godzinę w temperaturze około 24 C.
- Piekarnik z kamieniem do pizzy i metalowym lub żaroodpornym naczyniem na spodzie rozgrzać do temperatury 230°C.
- Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę. Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, a następnie naciąć tak jak na rysunku poniższym rysunku. (Uformowałam 3 rozne kształty nacinajac je karta kredytowa). Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B)
- Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą. Piekarnik naparować umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.
Oliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki.
Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem.
Posypalam jeden chlebek zatarem a drugi czarnuszka.
Zatar jest bliskowschodnia mieszanka przyprawowa uzywano do wszystkiego: mies, zup, pieczywa, warzyw i ryzu. Domowy zatar:
- 1/4 szklanki sumaka
- 2 lyzki tymianku
- 1 lyzka prazonych ziarenek sesamu na zloty kolor, ostroznie, gdyz przypalaja sie blyskawicznie
- 2 lyzki majeranku
- 2 lyzki oregano
- 1 lyzeczka gruboziarnistej soli
Ziarenka sezamu zemlec w mlynku lub utluc je w moździerzu. Dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac. Przechowywac w ciemnym, chlodnym miejscu.
Jak nacinac "ogonek skorpiona" lub uszka?
Platek sniegu, lisc i ogonek skorpiona |
Lista uczestnikow wspolnego marcowego pieczenia
Aciri Bajkorada
Aga W sezonie
Amber Kuchennymi Drzwiami
Ania Nie Tylko Na Slodko
AniaW Moje Pasje. Kuchnia i Ogrod
Anka W Zycie od Kuchni
Alucha Nie-ład mAlutki
Arnika Arnikowa Kuchnia
Asia Asia’s White Kitchen
Beata Stare Gary
Bożena Smakowe Kubki
Czekoladka Z Miłości do Słodkości
Dorota Moje Małe Czarowanie
Dorota Ugotujmy To
Ela W Poszukiwaniu Slow Life
Gosia Co Do Jedzenia?
Kamila Ogrody Babilonu
Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Małgosia Akacjowy Blog
Magda Konwalie w Kuchni
Marzena Zacisze Kuchenne
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Pierogi ruskie raz!
Olimpia Pomyslowe Pieczenie
Renata Forks’n'Canvas
Wisła Zapach chleba
Żabka Healthy Craving
Reniu,
ReplyDeletepysznie!
I poszłaś na oryginalność wykraczając poza przepis Mistrza odnośnie kształtu...
Dziękuję za marcowe pieczenie!
Jakie piękne i różnorodne kształty! Dziękuję za wspólne pieczenie, widzę u Ciebie mnóstwo smakowitości, a na dodatek wspaniale sfotografowanych - pozdrawiam
ReplyDeleteNie przyszło mi do głowy, że można papier wyciągnąć podczas pieczenia :))
ReplyDeletePiękne wypieki!
Aniu, tak robie juz od lat z wieloma wypiekami, nawet pizza, ktora czasami oporni zsuwa sie z lopatki. Kiedys sypalam make kukurydziana, ktorej nie lubimy, bo jest GMO u nas, teraz juz nie mam takiego problemu :)
DeleteMniam, mniam Reniu jak smakowicie:-)) I jakie fajne kształty:-) Do następnego razu:-)
ReplyDeleteRenatko-jestem pod wrażeniem kształtów Twoich fougasse. Pięknie wyglądają. Miło było znów Cię spotkać :) Próbowałam kilka razy dołączyć do obserwatorów Twojego bloga i nic z tego...Będę jeszcze próbować. Pozdrawiam M.
ReplyDeleteMalgosiu, milo, ze chcesz dolaczyc. Zajrzalam do google i okazuje sie, ze maja problem, podobno cos robia. Jak tylko sie cos wyjasni, to dam ci znac. Dziekuje, ze dalas mi znac. Pozdrawiam :)
DeleteCudowne kształty i piękny rumieniec na powierzchni Twojego pieczywa. Ja nie uzyskałam tak piorunującego efektu, choć wczoraj podgrzane w opiekaczu fougasse do brydża było jak znalazł :)
ReplyDeleteNo jakie fajne kształty. Lubię tak wypiekać chleb! Pozdrawiam serdecznie!
ReplyDeletePiękne kształty wyczarowałaś, Reniu! :)
ReplyDeleteTeż dodałam czarnuszkę - bardzo ją lubię. :)
Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
Nic nowego nie dodam : piękne, ciekawe kształty...
ReplyDeleteDziękuję bardzo za kolejny raz !
Jakie liscie nie liście cudne. Fajne chlebki wyszly. Dziękuję za wspólny czas.
ReplyDeleteDoskonale upieczone, wszystkie mi się podobają! Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku!
ReplyDeleteHa ha! Świetnie wyszła ci zabawa z kształtami! Wyszły ślicznie! Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę.
ReplyDeleteRenatko, kształtem chlebów mnie oczarowałaś ... pierwszy, ten w kształcie śnieżki - na pożegnanie zimy; drugi, w kształcie liścia na powitanie wiosny; a trzeci jak ogon skorpiona - dla mnie jak zapowiedz podróży w ciepłe kraje :):):)
ReplyDeleteDziękuję Ci za kolejne wspólne chwile spędzone przy chleba pieczeniu. To dzięki Twoim komentarzom u Amber zauważyłam, że coś jest nie tak z przepisem.
Pozdrawiam serdecznie :)
Aniu, slicznie to ujelas i chyba cos w tym jest: cieple kraje to ja mam tu gdzie mieszkam, moja droga :) Ale w podroz rzeczywiscie sie wybieram, az do Europy, za ktora tesknie, wiec moze cos jest w ogonku skorpiona :)
DeleteC U D O W N E! Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich wypieków...
ReplyDeleteBobmbowy jest ten okrągły kształt fugaska, wszyscy robilismy na kształt kłosów, a tu patrz, jest okragy. Super :)
ReplyDeleteDo następnego wspólnego pieczenia :)
Renatko pięknie Ci się upiekły :) ten okrągły mnie zachwycił ! nie dziwię się że Wam smakowały ponieważ nas również oczarowały, choć my nigdy jeszcze fougasse nie jedliśmy! Pozdrawiam ciepło :)
ReplyDeleteWspaniałe kształty, podziwiam i dziękuję za wspólne pieczenie:-)
ReplyDeleteŚwietne kształty im nadałaś! Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam Magda
ReplyDeleteCała przyjemność po mojej stronie:)
ReplyDeleteA Twoje chlebki są CUDNE!
Z zatarem zrobię na pewno i może pokuszę się na te piękne kształty;)
Jakie cudowne kształty! Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam ;-)
ReplyDeleteChlebki bosko wyglądają! Ja również będę jeszcze wracać do tego przepisu. Absolutnie jestem zachwycona kształtem płatka śniegu... Dziękuję za wspólne chwile przy pieczeniu i pozdrawiam :)!
ReplyDelete