Balela
- 1 (15 oz or 420 g) cans organic black beans, rinsed well, drained and blotted
- 1 (15 oz or 420 g) cans organic garbanzo beans, rinsed well, drained and blotted
- 1 cup chopped green onion or 1/2 chopped red onion
- 1 1/2 cups chopped tomatoes
- 1 cup finely chopped fresh parsley
Dressing Ingredients
- freshly squeezed juice of 2 lemons
- 1/2 teaspoon finely chopped garlic
- 4 tablespoons extra virgin olive oil
- 1/2 teaspoon salt
- fresh ground black pepper
2. While beans are draining, whisk together lemon juice, olive oil, garlic and let the flavour blend.
3. Mix the salad ingredients together and let it marinate at room temperature for at least 30 minutes.
4. Chop green onions, tomatoes and parsley and add to bowl. Combine this with the beans.
5. Whisk dressing ingredients and gently add dressing to bean mixture.
6. Add salt and pepper.
Balela should be tangy; add more lemon juice as needed.
Balela
1 puszka (420 g) cieciorki, dobrze wyplukanej, osaczonej i osuszonej
1 puszka (420 g) czarnej fasoli dobrze wyplukanej, osaczonej i osuszonej
1 szkl. siekanej zielonej cebulki 1/2 szkl. siekanej czerwonej cebuli
1 szkl. pomidorow posiekanych na kostke
1 szkl. pietruszki siekanej
Dressing
swiezy sok z 2 cytryn
1/2 lyzeczki siekanego czosnku
4 lyzki oliwki EVOO
1/2 lyzeczki soli
pieprz
- Usunac oslonki z cieciorki poprzez spryskanie jej na sicie ostrym strumieniem wody, tak by luski sie poluzowaly i delikatnie scisnac kazde ziarenko palcami, az luska zejdzie.
- W czasie gdy fasola sie osacza, wynmieszac sok z cytryny, oliwke i czosnek i odstawic.
- Wymieszac wszystkie skladniki salatki i odstawic do "przegryzienia sie " na 30 minut.
- Dodac posiekana zielona cebulke, pomidory i pietruszke i dodoac do pozostalych skladnikow.
- Ubic dressing i delikatnie wmieszac go do salatki.
- Dodac sol i pieprz.
- Balela powinna byc dosc kwaskowa, cytrynowa. Dodac wiecej soku z cytryny w razie potrzeby
Nie spotkałam się z tą nazwą potrawy, z jakiego regionu pochodzi?
ReplyDeleteOlka, nie do konca wiadomo skad pochodzi, choc wyraznie przypomina tabbouleh. Byc moze wymyslona ja na modle blisko-wschodnia :) Najwazniejsze. ze jest pyszna
Delete