- 2 lb (1kg) boneless lamb shoulder, trimmed of fat (about 1 1/2 pounds or 750 g), I used pork loin
- 1 tsp ground turmeric
- 1 tsp ground ginger
- 1 1/4 tsp salt
- 2 TBSP vegetable oil
- 1 1/2 C diced onions
- 3 large garlic cloves, minced
- 1 C chicken broth
- 8 threads Spanish saffron, crushed
- 16 fresh cilantro sprigs, tied together with a cotton string
- 1 C dried, pitted apricots
- 1/2 C golden raisins or dried cranberries
- 1 onion, halved and thinly sliced
- 1 TBSP honey
- 1 tsp ground cinnamon
- 1/2 tsp freshly ground pepper
- Cilantro/coriander green sprigs, for garnish
Cut meat into 1 1/2-inch (3cm) cubes and place in a medium-sized bowl. Season the meat with turmeric, ginger and 1/2 teaspoon salt.
Heat a frying pan or cast iron pot over high heat. Add 1 tablespoon of the vegetable oil and half of the seasoned meat. Cook the meat until browned on all sides, 2 to 3 minutes. Using a slotted spoon, remove the meat from the pan and set aside. Repeat with remaining oil and meat.
Return the seared meat to the pan and add the diced onions. Cook stirring to get the browned bits off the bottom of the pan, for 3 to 4 minutes. Add the garlic and cook for 1 minute. Add the chicken broth, saffron, and cilantro bundle and bring the mixture to a boil. If you have a tagine dish, transfer the meat to a preheated tagine, reduce the heat to medium-low and cook, covered, for 1 1/2 hours, or until the meat is tender.
Pour 1 cup of boiling water over the apricots and raisins and let sit for 20 minutes. Strain and set the fruit aside.
Using a slotted spoon, remove the meat, place it on a clean plate, and keep warm. Bring the remaining liquid in the pan to a simmer. Add the sliced onions, apricots, raisins, honey, cinnamon, ground pepper, and 3/4 teaspoon salt. Return the liquid to a simmer and cook for 6 to 8 minutes, or until mixture is slightly thickened. Add the cooked lamb back into the sauce and cook to heat through, about 2 minutes. Garnish with fresh cilantro sprigs. Serve with Moroccan Vegetable Couscous and Moroccan Yogurt with Preserved Lemon Dip.
Marokanskie Miesne Tagine z Miodem i Morelami Mieso z Jagniecia lub Wieprzowina
- 1kg miesa z jagniecia (lopatka), okrojone z tłuszczu, uzylam schabu
- 1 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1,25 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 1/2 szkl. cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 duże ząbki czosnku, mięsa mielonego
- 1 szkl. rosolu
- 8 nitek hiszpańskiego szafranu, pokruszonych
- 16 świeżych gałązek kolendry, powiązanyche ze sobą sznurkiem bawełnianym
- 1 szkl suszonych moreli bez pestek
- 1/2 szkl. rodzynek lub suszonej żurawiny
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Mięso pokroic w gruba kostke 3cm i przelozyć do miski. Przyprawic mięso kurkuma, imbirem i 1/2 łyżeczki soli.
Podgrzać patelnię lub garnek żeliwny na dużym ogniu. Dodac 1 łyżkę oleju roślinnego i połowe przyprawionego mięsa. Smazyc mięso, aż bedzie rumiane ze wszystkich stron, 2 do 3 minut. Lyżką cedzakową wyjac mięso z patelni i odstawić. Smazyć pozostałem mięso.
Obsmazone mieso ponownie wlozyc na te sama patelnie i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smazyć mieszając aby zrumianiony tluszcz na dnie patelni zmiekl i polaczyl sie z cebula., okolo 3 do 4 minut. Dodać czosnek i smazyć przez 1 minutę. Dodac bulion z kurczaka, szafran, i zawiniatko kolendry i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Jeśli masz naczynie tagine, przenieś mięso do rozgrzanego tagine, zmniejszyć ogień na maly i gotować pod przykryciem przez 1 1/2 godziny lub aż mięso będzie miękkie.
Zalać 1 szklanką wrzącej wody morele i rodzynki i odstawić na 20 minut. Odcedzić i ustawić owoce bok.
Lyżką cedzakową wyjmij mięso, umieść na czystym talerzu i trzymaj w cieple. Sos w garnku doprowadzic do wrzenia. Dodaj pokrojone cebule, morele, rodzynki, miód, cynamon, zmielony pieprz i 3/4 łyżeczki soli. Gotować przez 6 do 8 minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje. Dodac ugotowane mieso z powrotem do sosu i gotować na malym ogniu przez około 2 minut. Udekorować świeżymi gałązkami kolendry. Podawać z Marokanskimi Warzywami na Kuskusie i Marokańskim Dipem Jogurtowym z Solonymi Cytrynami.
No comments:
Post a Comment